Dobbelt væsentlighedsvurdering

Dobbelt væsentlighedsvurderingen er en central del af bæredygtighedsrapporteringen under de europæiske bæredygtighedsstandarder. Vurderingen skal tage højde for indvirkninger, risici og muligheder over en række bæredygtighedsspørgsmål.

  • Opdateret 16. juli 2024

Kravet om en dobbelt væsentlighedsvurdering (DVV) er en proces designet til at identificere og prioritere de mest væsentlige bæredygtighedsspørgsmål for en virksomhed. DVV'en omfatter en vurdering af virksomhedens bæredygtighedsrelaterede indvirkninger, risici og muligheder, også kaldt IRO’er ('impacts, risks and opportunities').

En DVV udføres fra både et “indefra” og "udefra” perspektiv. Indefra vurderes virksomhedens positive og negative indvirkninger på forskellige bæredygtighedsforhold, mens man udefra vurderer bæredygtighedsrelaterede risici og muligheders finansielle væsentlighed for virksomheden.  Da bæredygtighedsspørgsmål kan være væsentlige fra både et indvirknings- og finansielt perspektiv eller begge dele, kaldes vurderingen derfor 'dobbelt'. DVV'en skal tage højde for både aktuelle og potentielle indvirkninger, risici og muligheder over en række bæredygtighedsspørgsmål på kort, mellemlang og lang sigt.

De virksomheder, der bliver omfattet af krav om bæredygtighedsrapportering er store virksomheder og børsnoterede virksomheder samt visse finansielle virksomheder. Alle virksomheder omfattet af reglerne om bæredygtighedsrapportering, kan benytte Erhvervsstyrelsens vejledning herom. Er du en finansiel virksomhed kan du derfor også benytte vejledningen her på siden. For information om lovgrundlag for finansielle virksomheder henvises til Finanstilsynet.

Gå til Finanstilsynet

Få nyt om de kommende krav direkte i din indbakke

Abonnér på vores nyheder om bæredygtighed, hvis du vil være opdateret på, hvad der er aktuelt omkring virksomheders arbejde med bæredygtighed. I vores nyheder får du blandt andet indblik i ny lovgivning om bæredygtighed samt nyeste vejledning og værktøjer, som understøtter virksomheders arbejde med bæredygtig omstilling.