Hvidvask

GoAudit Statsautoriseret Revisionsanpartsselskab

Vurdering om overholdelse af hvidvaskloven vedrørende GoAudit Statsautoriseret Revisionsanpartsselskab

  • 4. september 2023
  • GoAudit Statsautoriseret Revisionsanpartsselskab
  • Godkendte revisorer og revisionsvirksomheder

Resumé

På baggrund af et afholdt tilsynsbesøg traf Erhvervsstyrelsen den 4. september 2023 afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven vedrørende GoAudit Statsautoriseret Revisionsanpartsselskab, CVR-nr. 37205907.

Erhvervsstyrelsen konstaterede, at virksomheden ikke havde udarbejdet en tilstrækkelig risikovurdering. Dertil havde virksomheden ikke udarbejdet tilstrækkelige skriftlige politikker, forretningsgange og kontroller.

På denne baggrund blev virksomheden påbudt at opdatere materialet, således materialet lever op til kravene i hvidvaskloven.

Erhvervsstyrelsen konstaterede, at virksomheden ikke havde sikret forretningsgange til at afgøre, om en kunde er nærtstående eller nær samarbejdspartner til en politisk eksponeret person, hvorfor virksomheden blev påbudt at udarbejde forretningsgange herfor.

Erhvervsstyrelsen konstaterede herudover, at virksomheden ikke havde sikret forretningsgange for anvendelse af whistleblowerordning, hvorfor virksomheden blev påbudt om at udarbejde forretningsgange for anvendelse af whistleblowerordning, hvor ansatte via en særlig, uafhængig og selvstændig kanal kan indberette overtrædelser eller potentielle overtrædelser af hvidvaskloven og regler, der er udstedt i medfør heraf.

Virksomheden modtog et påbud for ikke at have gennemført tilstrækkelige kundekendskabs-procedurer, idet Erhvervsstyrelsen i forbindelse med gennemgangen af nogle kundesager kunne konstatere, at virksomheden ikke havde indhentet og kontrolleret kundevirksomhedens reelle ejeres identitetsoplysninger. Virksomheden modtog endvidere en påtale for ikke rettidigt at have indhentet og kontrolleret kundevirksomhederes reelle ejers identitetsoplysninger i en række kundesager, hvorfor virksomheden modtog en påtale og ikke et påbud for overtrædelsen.

Virksomheden modtog endvidere påbud for ikke at have vurderet, og hvor relevant, have indhentet oplysninger om forretningsforbindelsen formål og tilsigtede beskaffenhed. idet Erhvervsstyrelsen i forbindelse med gennemgangen af nogle kundesager kunne konstatere, at virksomheden i ti tilfælde ikke havde foretaget vurdering heraf. Virksomheden modtog endvidere en påtale for ikke rettidigt at have foretaget ovenstående vurdering i ét tilfælde, hvorfor virksomheden modtog en påtale og ikke et påbud for overtrædelsen.

Virksomheden modtog dertil et påbud for ikke at have foretaget en tilstrækkelig risikovurdering af det enkelte kundeforhold, herunder vurdere forretningsforbindelsens formål, omfang, regelmæssighed og varighed samt inddrage hvidvasklovens bilag 2 og bilag 3 i 11 tilfælde. Virksomheden modtog endvidere en påtale for ikke at have foretaget ovenstående vurdering i ét tilfælde, hvor kundeforholdet var ophørt på tidspunktet for tilsynsbesøget, hvorfor virksomheden modtog en påtale og ikke et påbud for overtrædelsen. Endelig modtog virksomheden et påbud for ikke at have foretaget kontrol af, om kunderne er politiske eksponerede personer (PEP), nærtstående eller nær samarbejdspartner til en politisk eksponeret person i 11 tilfælde. Virksomheden modtog desuden en påtale for ikke at have foretaget kontrol af, om kunden er politiske eksponerede personer (PEP), nærtstående eller nær samarbejdspartner til en politisk eksponeret person i et tilfælde, idet kundeforholdet var ophørt på tidspunktet for tilsynsbesøget modtog virksomheden en påtale og ikke et påbud for overtrædelsen.