Rapportering om økonomiske aktiviteter efter taksonomiforordningen

Her kan du læse om, hvad du skal gøre, hvis din virksomhed er omfattet af rapporteringskravene i taksonomiforordningen, og hvor du kan finde vejledning om reglerne.

  • Opdateret 17. juni 2024

Med direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD) ændres regnskabsdirektivet og anvendelsesområdet for bæredygtighedsrapportering udvides. Dette gælder også rapporteringskrav efter taksonomiforordningens artikel 8. Anvendelsesområdet for de to regelsæt, bliver de samme. Du kan læse mere om, hvilke virksomheder, der bliver omfattet af reglerne i Erhvervsstyrelsens guide til 'Rapportering efter taksonomiforordningens artikel 8 her på hjemmesiden.  

Rådet og Europa-Parlamentet vedtog i juni 2020 den såkaldte taksonomiforordning, der trådte i kraft 12. juli 2020. Kommissionen har efterfølgende vedtaget en række delegerede forordninger i tilknytning hertil og tilsammen udgør dette taksonomireguleringen. Taksonomiforordningen etablerer et klassificeringssystem – en taksonomi – for, hvilke økonomiske aktiviteter der kan betegnes som bæredygtige i henhold til en række specifikke klima- og miljøkrav.

De omfattede virksomheder skal opgøre deres bæredygtige økonomiske aktivitet i finansielle nøgletal - bæredygtigheds-KPI’er - og offentliggøre hvor stor en andel af deres omsætning, kapitaludgifter (investeringer) og driftsudgifter, som er omfattet af taksonomiforordningen, og hvor stor andel som kan kvalificeres som bæredygtige aktiviteter ud fra kriterierne i taksonomireguleringen. Oplysningerne skal indgå i bæredygtighedsrapporteringen, som er en del af ledelsesberetningen i virksomhedens årsrapport.

Du kan læse mere om, hvad reglerne indebærer i Erhvervsstyrelsens guide til 'Guide til EU’s taksonomiforordning og rapporteringskrav for bæredygtige aktiviteter' her på hjemmesiden. 

Få nyt om de kommende krav direkte i din indbakke

Abonnér på vores nyheder om bæredygtighed, hvis du vil være opdateret på, hvad der er aktuelt omkring virksomheders arbejde med bæredygtighed. I vores nyheder får du blandt andet indblik i ny lovgivning om bæredygtighed samt nyeste vejledning og værktøjer, som understøtter virksomheders arbejde med bæredygtig omstilling.