Nye bæredygtighedskrav til virksomheder er ikke uden omkostninger – men konkurrencefordelene vinder til sidst

Hvordan skal man som virksomhed forholde sig til de nye bæredygtighedskrav fra EU? Læs om vores arbejde med de nye krav, når Helle Bøjen Larsen, økonom i Erhvervsstyrelsen, giver et indblik i, hvordan de er blevet omsat til dansk lov blandt andet i samarbejde og dialog med danske virksomheder.

  • Opdateret 23. august 2024

At bæredygtighed står højt på dagsordenen i EU, kan vi i Danmark mærke ved, at Folketinget i skrivende stund netop har vedtaget den lov, der skal sikre, at virksomheder rapporterer om deres bæredygtighed – på samme måde som de i dag eksempelvis skal lave deres finansielle regnskabsrapportering. Bag loven ligger EU’s direktiv om bæredygtighedsrapportering og en lang række bæredygtighedsstandarder, som Kommissionen har vedtaget. Kravene omfatter blandt andet områder lige fra klimaforhold, til genanvendelse af produkter, samt hvordan ens medarbejdere behandles.

I første omgang er det store virksomheder, der skal leve op til de nye krav. Men når de, som en del af kravene, skal inddrage virksomheder i deres værdikæde, så vil kravene ofte alligevel påvirke de mindre virksomheder, der samarbejder med de store virksomheder. 

Hvis det lyder som en større omgang, som kommer til at kræve nogle ressourcer ude i virksomhederne, så er det ikke forkert.

Pengene flyder derhen, hvor de kan gøre en forskel

Helle Bøjen Larsen ved om nogen, hvad den nye lovgivning indebærer. Hun sidder som økonom i Erhvervsstyrelsen og har været en del af arbejdet med at implementere de nye krav i Danmark. 

”Vi ved, at det ikke bliver uden omkostninger at leve op til de nye krav. Kravene om rapportering og dokumentation, kommer til at trække ressourcer. Det har vi målt på”, siger hun. 

Den gode nyhed er imidlertid, at med de nye krav bliver det mere gennemsigtigt, hvor langt virksomhederne og Danmark er i forhold til at leve op til bæredygtighedsmålene. Og forventningen er, at markedet vil lægge deres investeringer hos de virksomheder, der gør en positiv forskel. 

”Vi har som samfund en række bæredygtighedsmål, vi skal leve op til, og de er ambitiøse! Derfor ser vi, at investorer og pensionskasser i stigende omfang er klar til at investere i virksomheder med bæredygtighedsinitiativer. Men investorerne skal jo ligeledes leve op til krav til deres investeringer, så de er interesserede i at lægge deres penge der, hvor de kan dokumentere, at de understøtter bæredygtighed”, forklarer Helle.  

Selvom kravene umiddelbart er omfattende, er det altså også en hjælp til virksomhederne selv at få klarlagt sin bæredygtighedsprofil, for det vil blive en konkurrencefordel at kunne dokumentere det, for det er der, pengene vil finde hen.

At oversætte EU-krav til dansk

Helle er en af dem, der har arbejdet med at oversætte kravene til en dansk kontekst, og vejen til det mål er gået gennem dialog med kolleger i Erhvervsstyrelsen og Finanstilsynet, kolleger under andre ministerier, brancheorganisationer, råd, virksomheder m.fl. i formelle såvel som uformelle fora. Og mens arbejdet med at oversætte kravene fra EU til dansk lovgivning stod på - med alt hvad det indebar af at udarbejde lovændringer til eksempelvis dansk årsregnskabslov og revisorloven, samt at få det godkendt i det politiske system - så startede arbejdet med at udvikle vejledningsmateriale til den nye lov sideløbende. 

”Vi vil naturligvis gerne gøre vejledningen til de nye krav så handlingsanvisende og letforståelig for virksomhederne som mulig. Vi sørger derfor for, at vi løbende får input fra vores omverden, så vi kan sætte ind der, hvor der er brug for vejledning, og hvor vi bedst kan understøtte virksomhederne. Også internt i styrelsen har det været en holdindsats, hvor vores forskellige kompetencer er kommet i spil. Nogle har regnskabsindsigt, andre har tidligere arbejdet med bæredygtighed i andre organisationer, juristerne sørger for, at lovgivningen er korrekt og ikke har blinde vinkler i forhold til lovgivningen fra EU eller andre danske love, kommunikationsmedarbejderne sikrer at vores vejledning kan forstås osv. Det samarbejde har både været udfordrende, givende – og afgjort vigtigt.” 

At de nye krav går hånd i hånd med vejledning til, hvordan man skal gribe arbejdet med bæredygtighedsrapportering an, bliver kun vigtigere af, at det er et omfattende arbejde, virksomhederne står overfor.

”Vi ved, at den nye regulering bliver en stor mundfuld for dansk erhvervsliv. Derfor udgiver vi fortsat løbende vejledning, som skal hjælpe danske virksomheder med at leve op til de nye krav. Vi stiller også op til mange oplæg for brancheorganisationer, til konferencer osv.  Selvom stort set alle, vi har talt med i processen, er enige i, at det er omfattende, så oplever vi heldigvis også en opbakning fra dem, en opbakning til den bæredygtige dagsorden, som de nye krav understøtter”, afslutter Helle.  

På både Erhvervsstyrelsen.dk og Virksomhedsguiden kan du finde vejledningerne, som Helle har været med til at udarbejde, der skal hjælpe virksomhederne med at leve op til de nye krav. 

Erhvervsstyrelsens vejledning

Bliv klogere på om du er omfattet af de nye bæredygtighedskrav, og find vejledning til hvordan du lever op til kravene.