Kvoter på import af stålprodukter

Hvis din virksomhed importerer stålprodukter fra lande uden for EU, skal du være opmærksom på, at der er beskyttelsestold på import af visse stålprodukter. Tolden gælder som udgangspunkt frem til den 30. juni 2024. 

  • Opdateret 25. januar 2024

EU-Kommissionen har indført beskyttelsesforanstaltninger - også kaldet 'safeguard' - på import af visse stålprodukter fra lande uden for EU. Beskyttelsesforanstaltningerne består af toldkontingenter (TRQ), som tillader toldfri import af de omfattede produkter inden for fastlagte kvoter.

Udtømmes kvoterne, skal du som importør betale en tillægstold på 25 %. For de enkelte produktkategorier er der både fastlagt landespecifikke kvoter samt kvoter for 'alle andre lande'. Du kan frit importere under kvoterne uden at skulle have en tilladelse fra myndighederne. 

Kvoterne tildeles efter importørens anmodning i fortoldningsangivelsen ud fra ’først-til-mølle’-princippet.

Udviklingen af kvoterne offentliggøres i EU-Kommissionens database, som er offentlig tilgængelig og opdateres dagligt. Som importør, kan du følge med i volumen og balancen af kvoterne og se den mængde, der p.t. er til rådighed. Du skal dog være opmærksom på, at en del af kvoten i samme øjeblik kan være under behandling/tildeling af de nationale toldmyndigheder.

Du kan også følge udviklingen i den samlede import af varekoderne på Toldstyrelsens hjemmeside.

Den samlede kvotemængde pr. produktkategori er baseret på gennemsnittet af importen i perioden 2015 - 2017 + 5%.

Kvotemængderne øges med 4% hvert år.

Kvoten fordelt på kvartaler

Kvoten for henholdsvis ’andre lande’ og specifikke lande er inddelt i kvartaler. Hvis kvoten ikke opbruges i et kvartal, overgår den overskydende kvotemængde til næste kvartal.

For begge kvoteordninger gælder, at hvis kvoterne er opbrugte, så pålægges en ekstra beskyttelsestold på 25 pct.

Et bestemt tredjeland, som måtte have opbrugt sin kvote, kan for nogle varekategorier finde sted under den resterende del af kvoterne for samme varekategori, dvs. kvoten for ’andre lande’. Disse bestemmelser fremgår af forordningens artikel 1, stk. 5. 

Dette kan dog først ske i sidste kvartal af den sidste periode af foranstaltningerne; altså fra 1. april 2024 - 30. juni 2024.
For produktkategorierne 5, 9 og 21 vil der ikke blive givet yderligere adgang til den resterende del af kvoten.

For varekategori 12, 13, 14, 16, 20 og 27 vil der kun være adgang til en bestemt mængde inden for rammerne af den kvote, der oprindeligt var tilgængeligt i det sidste kvartal.

I varekategori 1 og 4B må intet eksporterende land alene anvende mere end 30 pct. Af den resterende kvote. 

For varekategori 2, 3A, 3B, 4A, 6, 10, 15, 18, 19, 22, 24, 25B, 26 og 28 vil der være adgang til den samlede kvote, der oprindeligt var tilgængeligt i det sidste kvartal i de respektive varekategorier. 

Se venligt forordningen (EU) 2019/159 med senere ændringer for de endelige regler. 

For at undgå at betale beskyttelsestold kræver det, at du i fortoldningsangivelsen angiver en række oplysninger, bl.a. et kontingentbeløbenummer.

Sådan udfylder du fortoldningsangivelsen for at anmode om toldkontingent:

  • Rubrik 33: Varekode (10-cifret tal)
  • Rubrik 34: Oprindelsesland
  • Rubrik 36: Præferencekode: 120
  • Rubrik 39: Det 6-cifrede kontingentnummer (løbenummer), fx 098501
  • Rubrik 44.3: 'M'
  • Rubrik 44.4a: Præferencedokumentationstype: 0009
  • Rubrik 44.4b: Nummer: 'INGEN DOK'

Ansvaret for for administration af kvoterne ligger hos Toldstyrelsen og EU-Kommissionen.

Har du spørgsmål til toldangivelsen?

Forordningen (EU) 2019/159 indeholder undtagelser fra beskyttelsestolden på en række lande.

Ifølge artikel 6 i forordningen er følgende lande ikke omfattede af foranstaltningerne i artikel 1 i forordningen:

  • Norge
  • Island
  • Liechtenstein

Ifølge artikel 5 i forordningen er en række lande undtaget fra alle eller dele af foranstaltningerne. Landene fremgår af Bilag III ”Liste over udviklingslande, der er medlemmer af WTO” i forordningen og de nærmere varekategorier med oprindelse i disse lande, hvor de endelige foranstaltninger finder anvendelse fremgår af bilag III.2. 

Her kan du få overblik over tidslinjen for EU’s beskyttelsestold på import af stålprodukter, fra den blev indført i juli 2018 og frem til nu.

14. december 2023

Ændringer af beskyttelsestolden: EU-Kommissionen indfører tilføjelse af særlige kvoter til overførsler mellem Nordirland og resten af Storbritannien for varekategorierne 8, 9, 13, 25A og 28 og indfører en regel om, at disse kvoter skal opbruges før overførsler mellem Nordirland og Storbritannien kan ske med kvoten for ’andre lande’.

26. juni 2023

Ændringer af beskyttelsestolden: EU-Kommissionen indfører ændringer af listen over produktkategorier med oprindelse i udviklingslande, samt at liberaliseringsgraden for kvoterne skal forblive uændret på 4 pct. 

23. juni 2022

Ændringer af beskyttelsestolden: EU-Kommissionen indfører ændringer af liberaliseringsraten for kvoterne fra 3 pct. til 4 pct. årligt, hvilket indebærer, at kvoterne øges med en større procentsats end tidligere. Derudover foretages en række ændringer til de individuelle varekategorier. Ændringerne fremgår af bilag 1 ”Liste over kategorier af varer med oprindelse i udviklingslande, for hvilke de endelige foranstaltninger finder anvendelse” samt bilag 2 ”toldkontingentmængder”. Ændringerne er trådt i kraft fra den 1. juli 2022.

24. juni 2021

Forlængelse af beskyttelsestolden: EU-Kommissionen indfører en ny forordning med ikrafttrædelse den 1. juli 2021, som forlænger beskyttelsestolden til og med den 30. juni 2024.

29. juni 2020

Ændringer af beskyttelsestolden: EU-Kommissionen indfører ændringer af beskyttelsestolden med ikrafttrædelse den 1. juli 2020.

15. januar 2020

Ændringer af beskyttelsestolden: EU-Kommissionen indskærper, at produktkategori 4B kun er til anvendelse i bilindustrien. 

26. september 2019

Ændringer af beskyttelsestolden: EU-Kommissionen indfører ændringer af beskyttelsestolden med ikrafttrædelse den 1. oktober 2019. 

31. januar 2019

Endelig told: EU-Kommissionen indfører endelige foranstaltninger med ikrafttrædelse den 2. februar 2019.

18. juli 2018

Midlertidig told: EU-kommissionen indfører midlertidige foranstaltninger.

Spørgsmål om importkvoter på stålprodukter