EU ETS2 - Ny kvoteordning for brændstofoperatører

En ny kvoteordning for brændstofoperatører, regulerede enheder, kaldet EU ETS2, træder i kraft den 1. januar 2025.

  • Opdateret 6. september 2024

En ny kvoteordning for brændstofoperatører, regulerede enheder, kaldet EU ETS2 (herefter ETS2), vil træde i kraft den 1. januar 2025.

ETS2 er en del af The European Green Deal, som har til formål at hjælpe EU's medlemsstater med at nå deres emissionsreduktionsmål.  ETS2 er en del af 2023-revisionerne af EU ETS Kvotedirektivet 2023/87/EF.

ETS2 vil være et "Cap and Trade" system lige som det eksisterende CO2-kvotehandelssystem (EU ETS1). Det som differentierer ETS2 fra ETS1 vil være at den bliver uafhængig af den eksisterende CO2-kvoteordning (ETS1) som i dag omfatter stationære anlæg, luftfart og søfart. 

Hvem er omfattet af ETS2?

ETS2 vil omfatte CO2-udledning fra brændstofoperatører (regulerede enheder) såsom brændstofforbrænding i byggeindustrien, vejtransport og yderligere sektorer, som hovedsageligt er små industrier, og som ikke er omfattet af den eksisterende CO2-kvoteordning, ETS1. De som bliver omfattet af ETS2 kan både være virksomheder og enkeltpersoner, som er registreret brændstofoperatører og betaler punktafgifter. Disse vil være forpligtet til at købe og afgive kvoter for at dække deres CO2-udledning. Slutbrugere såsom husholdninger eller bilbrugere vil ikke blive omfattet af ETS2.

Konti og registrering

De ETS2 omfattede virksomheder og personer skal åbne en konto i CO2-kvoteregisteret. ETS2-konti får navnet ”Regulated Entity Holding Account”, REHA. På dansk vil det hedde 'Beholdningskonto for regulerede enheder'.

Før en REHA ETS2 konto kan åbnes, skal brændstofoperatøren inden den 1. september 2024 indsende en overvågningsplan til Energistyrelsen som skal godkende denne. Energistyrelsen, er den kompetente myndighed. Overvågningsplanen skal udarbejdes i EU Reporting Tool´s skabelon som Energistyrelsen giver dig adgang til. For at din virksomhed fortsat kan udføre aktiviteter, skal virksomheden have en udledningstilladelse som udstedes af Energistyrelsen fra den 1. september 2024 og senest den 1. januar 2025. Denne udledningstilladelse træder i kraft fra 1. januar 2025. Lige så snart udledningstilladelsen er givet får CO2-kvoteregisteret information fra Energistyrelsen. Herefter vil Erhvervsstyrelsen kontakte de pågældende virksomheder og personer, for at starte åbningsprocessen for deres beholdningskonto for regulerede enheder. Konti vil dog tidligst 

Ved spørgsmål vedrørende overvågningsplan, EU Reporting Tool, udledningstilladelse og lignende bedes I kontakte Energistyrelsens Kvoteadministration via [email protected].  

Ændringer til ETS2 kontoåbning 

Bemærk at der er mulige regelændringer på vej til Registerforordningen som kan få betydning for ETS2 kontoåbningsdatoen. På nuværende tidspunkt afventer Erhvervsstyrelsen mere information fra EU Kommissionen. Erhvervsstyrelsen vil kontakte alle de berørte virksomheder direkte, når det er tid til at få åbnet ETS2 kontiene i CO2-kvoteregisteret. Nærmere info følger, lige så snart vi har mere information om ETS kontoåbning. 

Kvoter i ETS2

Kvoter for ETS2 vil være uafhængige af de kvoter som i forvejen findes i CO2-kvoteordningen ETS1. Dette betyder, at ETS2 brugere ikke kan handle med ETS1 kvoter men kun med andre ETS2 kontohavere.  Det er kun kontohavere med handelskonti som kan handle kvoter både med ETS2 og ETS1 kontohavere. 

Det skal bemærkes at ETS2 kvoter først vil blive operationel pr. 1. januar  2027, hvor de unikke ETS2 kvoter vil blive frigivet. Det betyder, at det ikke vil være muligt at bruge ETS2 konti til handel før 1. januar 2027 - efter release af ETS2 kvoter.

Compliance for ETS2

Brændstofoperatører skal først i 2028 returnere kvoter svarende til deres udledning. Fristen for returneringen bliver den 31. maj fra 2028 og hvert år fremover. 

Informationsmøder

Energistyrelsen afholdt i april og maj 2024, Roadshows om ETS2, hvor Erhvervsstyrelsen også deltog for at give en introduktion til CO2-kvoteregisteret. Erhvervsstyrelsen fortalte bl.a. om registret, hvordan det fungerer, hvilke typer af kvoter findes i registeret og hvem kan handle med disse osv. Samtidig gav Erhvervsstyrelsen kort information om den kommende proces for at åbne en beholdningskonto for regulerede enheder. Du kan se præsentationerne på Energistyrelsens hjemmeside.