Investeringsscreening

Læs om screening af udenlandske direkte investeringer og særlige økonomiske aftaler, aktiviteter omfattet af investeringsscreening, præ-screening, ansøgning og anmeldelse af investeringer og aftaler.

  • Opdateret 20. december 2024

Screening af udenlandske investeringer er en proces, hvor stater vurderer og potentielt regulerer udenlandske investeringer i kritiske sektorer. Formålet er at beskytte nationale interesser og sikkerhed mod risici, der kan opstå, når udenlandske aktører får kontrol over strategiske industrier. Mens globaliseringen har gjort udenlandske investeringer til en vigtig kilde til økonomisk vækst, kan nogle af disse investeringer også udgøre sikkerhedstrusler – især når investorerne har forbindelser til stater med potentielt modsatrettede interesser.

EU’s fælles ramme for screeningsprocesser

I EU og andre steder er screeningsmekanismer derfor blevet en central del af investeringspolitikken. Især sektorer som energi, infrastruktur og teknologi er blevet attraktive for udenlandske investorer og kræver grundig vurdering. Et centralt mål med screeningen er at beskytte forsyningssikkerhed, kritisk infrastruktur og databeskyttelse.

På EU-niveau har Kommissionen i 2020 implementeret en fælles screeningsramme, der giver medlemslandene ret til at evaluere og blokere investeringer, hvis de vurderes at true EU’s samlede sikkerhed og offentlige orden.

Vejledning om screening af udenlandske investeringer

Alle virksomheder og myndigheder, der er berørt af reglerne om screening af udenlandske investeringer, kan benytte Erhvervsstyrelsens vejledning på området.

Nedenfor findes et overblik over Erhvervsstyrelsens vejledninger om screeningsprocessen.