Evaluering af investeringsscreeningsloven

Erhvervsstyrelsen har den 14. marts 2024 udsendt en offentlig høring vedrørende evaluering af investeringsscreeningsloven. Erhvervsstyrelsen anmoder om bemærkninger vedrørende erfaringerne med loven og har blandt andet offentliggjort tal ift. udviklingen i sager behandlet efter investeringsscreeningsloven til brug for evalueringen.

  • Opdateret 22. august 2024

Investeringsscreeningsloven trådte i kraft den 1. juli 2021. Med loven blev der etableret en dansk screeningsordning, som gør det muligt at undersøge udenlandske investeringer og særlige økonomiske aftaler samt at gribe ind og enten stille nærmere vilkår til investeringen eller aftalen, eller helt forbyde den eller påbyde den afviklet, hvis den udgør en sikkerhedsmæssig trussel for Danmark.

Formålet med at etablere screeningsmekanismen var at forhindre, at udenlandske direkte investeringer og særlige økonomiske aftaler kan udgøre en trussel mod den nationale sikkerhed eller offentlige orden i Danmark, gennem screening og eventuelle indgreb over for sådanne investeringer og aftaler.

Erhvervsstyrelsen har iværksat en evaluering af investeringsscreeningsloven, og skal i den forbindelse udarbejde en rapport over erfaringerne med investeringsscreeningsloven, som vil blive oversendt til Folketinget.

Til brug for evalueringen har Erhvervsstyrelsen udarbejdet en oversigt over udviklingen i sager modtaget efter loven i perioden fra lovens ikrafttrædelse den 1. juli 2021 til og med den 30. juni 2023, samt foreløbige erfaringer med den faseopdelte sagsbehandlingsproces, der trådte i kraft den 1. juli 2023. Oversigten kan findes her

Til brug for evalueringen skal Erhvervsstyrelsen anmode om bemærkninger vedrørende erfaringer med investeringsscreeningsloven. Erhvervsstyrelsen har identificeret en række temaer vedrørende den praktiske anvendelse af loven, som kan være særlig relevante at få belyst. Temaerne fremgår af høringsmaterialet, som kan findes på høringsportalen