For el, gas og fjernvarmevirksomheder: Overdragelse af fordringer

Få et overblik over, hvordan I som energivirksomhed søger om overdragelse af fordringer til Erhvervsstyrelsen, samt hvad I skal informere jeres kunder om, inden I søger. 

  • Opdateret 1. december 2023

Når indefrysningsperioden udløber skal alle energivirksomheder, der har ydet indfrysning overdrage de indefrosne beløb til Erhvervsstyrelsen. Her kan I læse om, hvad I skal gøre hvornår for at overdrage jeres fordringer til Erhvervsstyrelsen efter indefrysningsperiodens udløb.

I kan læse mere om overdragelse af fordringer på virk. 

Sådan overdrager I fordringer

  • Fra den 1. november 2023 kan el og gasvirksomheder indsende anmodninger om overdragelse af alle fordringer til Erhvervsstyrelsen.
  • Fra den 1. januar 2024 kan fjernvarmevirksomheder indsende anmodninger om overdragelse af alle fordringer til Erhvervsstyrelsen.
  • Den 1. december 2023 er sidste frist for alle energivirksomheder til at ansøge om likviditetslån.
  • Overtagelsen af fordringer kan tidligst godkendes af Erhvervsstyrelsen den 1. januar 2024, fordi den nødvendige lovgivning først træder i kraft på denne dato. 
  • Fristen for at overdrage fordringer til Erhvervsstyrelsen er den 29. februar 2024 for el- og gasvirksomheder. For fjernvarmevirksomheder er fristen den 30. april 2024.

Erhvervsstyrelsen tilbyder to muligheder via virk.dk for at anmode om overtagelse, alt efter om der er tale om enkelte fordringer eller et større antal. 

Enkeltindberetning  

I indtaster stamdata for én slutkunde ad gangen og uploader dokumentation via en blanketløsning. Dette vil være den mest praktiske løsning, hvis I kun har et mindre antal indefrysningskunder. 

Masseindsendelse

Med denne mulighed indsender I al stamdata for alle slutkunder ved at udtrække data fra jeres regnskabssystem og oversende det til Erhvervsstyrelsen i CSV-format. Dokumentation uploades via en fildelingsløsning. Masseindsendelse vil være det enkleste for dem, der har et stort antal indefrysningskunder. 

Hvis I bruger den manuelle indberetningsløsning, vil I skulle indtaste informationerne manuelt i blanketten.   

Hvis I bruger masseindberetningsløsningen, skal I indsamle informationer i en csv-fil(semikolonsepareret), som herefter skal uploades i blanketten. I csv-filen skal hver faktura have sin egen linje:  

Stamdata 

Uanset hvilken løsning I bruger, skal I for hver af jeres indefrysningskunder indsamle stamdata, som skal oversendes til Erhvervsstyrelsen.  

For hver af jeres indefrysningskunder skal I via virk.dk fremsende: 

  • Stamdata for kunden 

  • Det indefrosne beløb for hver enkelt faktura til kunden 

  • Opgørelse af samlet indefrosset beløb for kunden 

  • Dokumentation i form af PDF-filer med de enkelte fakturaer 

  • Dokumentation for, at jeres kunder er orienteret om overdragelsen til Erhvervsstyrelsen.

Find skabelonen til CSV-filen på Virk.dk

I skal som energivirksomhed informere jeres indefrysningskunder om det samlede indefrosne beløb efter indefrysningsperiodens ophør. Kunden skal modtage denne information, inden I anmoder Erhvervsstyrelsen om at afkøbe fordringerne og senest den 1. januar 2024 for el-, og gasvirksomheder. For fjernvarmevirksomheder er fristen den 1. marts 2024. Orienteringen skal omfatte følgende oplysninger: 

  • Kundens navn/virksomhedsnavn 

  • Energivirksomhedens navn 

  • Det indefrosne beløb (men IKKE renter – renterne vil blive tilskrevet af Erhvervsstyrelsen) 

I kan til det formål anvende nedenstående skabelon, som skal suppleres af jer med de forskellige data, der er relevante for den enkelte kunde.

 

Kære [kunde]

Du har benyttet dig af muligheden for at indefryse dele af dine energiregninger. Vi informerer i den forbindelse om en mindre ændring af indefrysningsordningen, som betyder, at [Energivirksomheden] vil overdrage dit mellemværende til Erhvervsstyrelsen. Du skal derfor på et senere tidspunkt indbetale det indefrosne beløb til Erhvervsstyrelsen i stedet for [Energivirksomheden].

Du skal ikke foretage dig noget i forbindelse med overdragelsen, og vilkårene for indefrysningen, herunder renter, afdrag, m.v. ændrer sig ikke.

Du vil få mere information fra Erhvervsstyrelsen, når overdragelsen er sket, og igen når det bliver tid til at forholde sig til selve indbetalingen af det indefrosne beløb.

Det samlede indefrosne beløb, som vil blive opkrævet af Erhvervsstyrelsen, er [samlet værdi] kr. eksklusive renter. Erhvervsstyrelsen vil oplyse dig om det samlede beløb inklusive renter efter overdragelsen har fundet sted.

Du kan læse mere om vilkårene for indefrysningsordningen og tilbagebetalingen af det indefrosne beløb på borger.dk