Den Europæiske Forsvarsfond

Den Europæiske Forsvarsfond støtter fælleseuropæisk forskning i og udvikling af nye forsvarsprodukter og -teknologier. Midlerne udmøntes i perioden 2021-2027.

  • Opdateret 14. november 2023

I maj 2021 blev EU’s Forsvarsfond vedtaget. Fondens formål er at skabe bedre betingelser for medlemslandenes samarbejde om forskning, udvikling og indkøb af forsvarsmateriel. Fonden har også til formål at sikre en åben, innovativ og konkurrencedygtig forsvarsindustri i Europa. 

Forsvarsfonden udmønter ca. 8 mia. EUR over en 7-årig periode fra 2021-2027 igennem årlige arbejdsprogrammer. 
 

EU’s forordning for forsvarsfonden

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/695 af 29. april 2021 udstikker den juridiske ramme for forsvarsfonden.

Gå til EU's forordning for forsvarsfonden

Den nyeste information om arbejdsprogrammer, ansøgningsfrister, mm. kan findes på Kommissionens hjemmeside: 

Fordele ved dansk deltagelse i forsvarsfonden

Dansk deltagelse i forsvarsfonden skal styrke dansk forsvarsevne, øge dansk konkurrenceevne og sikre dansk hjemtag af EU-midler.

Danske virksomheder har med deres højtspecialiserede kompetencer gode forudsætninger for at indgå i udviklingssamarbejder under fonden. Derved kan de styrke deres integration i vigtige leverandørkæder i den europæiske forsvarsindustri.

Vores deltagelse i forsvarsfonden fremmer internationale samarbejder og understøtter, at innovative danske løsninger udstilles for det europæiske forsvarsmarked. Den danske deltagelse sikrer desuden essentiel viden om den teknologiske udvikling i EU hos dansk forsvarsindustri, forskningsinstitutionerne og Forsvaret. 

Erhvervsstyrelsen og Forsvarsministeriet varetager danske industrielle interesser i EU-Kommissionens programkomité for forsvarsfonden og understøtter danske virksomheders deltagelse i forsknings- og udviklingsprojekter under forsvarsfonden. 

Spørgsmål og svar om Den Europæiske Forsvarsfond

Forsvarsfondens midler kan kun tildeles konsortier, som inddrager grænseoverskridende deltagelse fra virksomheder og/eller forskningsinstitutioner. Et vigtigt element i ansøgningsprocessen er derfor at afdække samarbejdsmulighederne med andre europæiske aktører.

Kontakt

Ønsker du at indgå i projekter under forsvarsfonden, skal du kontakte:
 

DI Forsvar og Sikkerhed er Danmarks nationale kontaktpunkt for EDF. Det nationale kontaktpunkt kan rådgive ansøgere og bistå med partnersøgningsaktiviteter.

Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) har lanceret en onlineplatform. Her kan virksomheder og forskningsinstitutioner hurtigt og omkostningsfrit søge efter potentielle samarbejdspartner til deres forsvarsrelaterede projekter. Du kan som dansk virksomhed og forskningsinstitution registrere dig på onlineplatformen - også selvom Danmark ikke er medlem af EDA.

Forsvarsfonden indeholder en incitamentsordning for inklusion af små og mellemstore virksomheder (SMV’er). Fonden fremmer nemlig grænseoverskridende SMV-deltagelse ved at give højere finansieringsrater og ved at prioritere projekter af konsortier, der inkluderer SMV’er. 

Arbejdsprogrammet indeholder desuden en særskilt kategori, der er dedikeret til SMV’er. 

Kommissionen har iværksat flere initiativer for at understøtte SMV’ers deltagelse i forsvarsfonden.

Europa-Kommissionens har udgivet en brugervejledning til definitionen af SMV’er. Europa-Kommissionen ser både på virksomhedens størrelse og adgang til omfattende supplerede ressourcer.

Europa-Kommissionen har lavet et spørgeskema, hvor du kan finde ud af, hvorvidt din virksomhed er defineret som en SMV.

Kontakt Team Forsvarsindustri