CBAM

EU’s regler om en kulstofgrænsetilpasningsmekanisme (CBAM) indebærer at virksomheder, der importerer udvalgte CO2- og energiintensive varegrupper til EU, skal betale et CO2-bidrag. Fra den 1. januar 2026 må CBAM-varer kun importeres til EU's toldområde af en godkendt CBAM-klarerer.

  • Opdateret 16. december 2024

CBAM står for Carbon Border Adjustment Mechanism og kaldes på dansk for EU's kulstofgrænsetilpasningsmekanisme. Mekanismen sikrer, at import af varer til EU underlægges en CO2-kvotepris, som svarer til den som varer produceret inden for EU er underlagt. Det foregår ved at virksomheder, der importerer disse varer, hvert år skal købe og returnere CBAM-certifikater svarende til de indlejrede CO2-udledninger. Hensigten er at mindske CO2-udledningen, både i lande inden for og uden for EU.

CBAM-varer er en række udvalgte KN-koder inden for varegrupperne:

  • Jern og stål 
  • Aluminium 
  • Cement
  • Gødningsstoffer 
  • Kemikalier (Brint)
  • Elektricitet

En virksomhed er omfattet af EU’s CBAM-forordning, hvis virksomheden importerer varer inden for ovenstående kategorier til en værdi over 150 euro fra et land uden for EU’s toldområde. Varer importeret fra Norge, Schweiz, Liechtenstein og Island samt områderne Ceuta, Melilla, Büsingen, Helgoland og Livigno er ikke omfattet.

Som importør af CBAM-varer skal du fra 1. januar 2026 have en autorisation, hvis du fortsat vil importere CBAM-varer.

Vigtige datoer

  • I begyndelsen af 2025, vil det være muligt for virksomheder at indsende ansøgning om autorisation gennem CBAM-registret. Virksomhederne skulle efter planen kunne indsende ansøgningen fra 1. januar 2025, men EU-kommissionens regler for ansøgnings- og autorisationsproces er mod forventning ikke vedtaget. Det betyder, at virksomhederne ikke kan indsende ansøgning fra 1. januar 2025. Erhvervsstyrelsen forventer ikke, at den forsinkede ansøgningsproces får betydning for virksomhedernes muligheder for at indhente autorisation inden 1. januar 2026. Erhvervsstyrelsen er klar til at modtage ansøgninger, når EU-reglerne er vedtaget. 
  • Det anbefales, at virksomheden indsender din ansøgning senest 1. september 2025, hvis virksomheden ønsker at importere CBAM-varer i starten af 2026
  • Efter 1. januar 2026 må virksomheden ikke importere CBAM-varer uden en autorisation

EU-kommissionen administrerer CBAM-registeret og en række øvrige funktioner. I Danmark administreres CBAM i et samarbejde mellem Energistyrelsen, Toldstyrelsen og Erhvervsstyrelsen. 

Find information og vejledning om

Energistyrelsen er kompetent myndighed på området og vejleder blandt andet om rapporteringspligten, beregninger af emissioner og øvrige forpligtelser.

Toldstyrelsen vejleder blandt andet om generelle toldregler, herunder klassificering af varer, samt spørgsmål om indirekte toldrepræsentant.

Erhvervsstyrelsen vejleder om, hvordan du ansøger om autorisation som godkendt CBAM-klarerer, ansøgningsprocessen og uddybning af særlige emner. På sigt vil Erhvervsstyrelsen også tilføje information om køb og returnering af certifikater, samt tilbagekøb af eventuelt overskydende certifikater til vores vejledning. 

Erhvervsstyrelsens vejledning

Erhvervsstyrelsens vejledning om ansøgnings- og autorisationsproces for at blive godkendt som CBAM-klarerer bliver offentliggjort, når EU-reglerne er vedtaget.

Kontakt