Beskyttelse af EU mod økonomisk tvang fra tredjelande

Danske og europæiske virksomheder skal have værktøjerne til at modstå økonomisk tvang fra tredjelande. EU-Kommissionen kan i samarbejde med medlemsstater modstå tilfælde af økonomisk tvang med anti-coercion instrumentet (ACI).

  • Opdateret 13. december 2023

Den 22. november 2023 blev anti-coercion instrumentet (ACI) vedtaget i EU. Instrumentet træder i kraft den 27. december 2023.

Formålet med ACI

ACI har først og fremmest til formål at afskrække enhver økonomisk tvang fra tredjelande rettet mod EU eller et af EU’s medlemsstater. 

Der er tale om økonomisk tvang, når et ikke-EU-land forsøger at presse EU eller et medlemsland til at træffe et bestemt valg ved at anvende, eller true med at anvende, handels- eller investeringsforanstaltninger. 

Hvis økonomisk tvang finder sted, muliggør instrumentet indledning af dialog, der kan få tredjelandet til at standse tvangsindgrebene. 

Erhvervsstyrelsens rolle

Du kan henvende dig til Erhvervsstyrelsen, hvis din virksomhed oplever økonomisk tvang fra tredjelande. Erhvervsstyrelsen vejleder i, hvordan din virksomhed kan komme i kontakt med EU-Kommissionen i tilfælde af økonomisk tvang. 

Det er EU-Kommissionen, der kan aktivere instrumentet ved en undersøgelse om økonomisk tvang fra tredjelandet. Undersøgelsen skal forelægges og vedtages gennem EU-Rådet. 

EU-Kommissionens undersøgelser vil basere sig på input fra relevante interessenter, når den overvejer at aktivere ACI, og virksomhederne opfordres dermed til at fremlægge relevante oplysninger. 

Relevante links

Spørgsmål om ACI og økonomisk tvang fra tredjelande: Kontakt