En forening kan være en sammenslutning af fx personer, som har samme interesse eller hobby. Der findes flere forskellige former for foreninger. Det er foreningens formål og aktivitet, som afgør, hvilken du skal vælge. Læs mere om hvad forskellen er på de forskellige typer af foreninger.
Kapitel
1
Registrering af foreninger
1
Du kan, men skal ikke altid, registrere en forening og få et CVR-nummer. Hvis foreningen fx skal modtage tilskud fra en offentlig myndighed eller have ansatte, skal den have et CVR-nummer. Foreninger med begrænset ansvar (F.M.B.A.) skal dog altid registreres.
Fakta om
Overordnede krav til foreninger
- Mindst to medlemmer
- Medlemmerne har indgået en aftale om foreningens formål (oftest som vedtægter)
- Medlemskredsen veksler
- Medlemmerne betaler kontingent for at finansiere foreningens aktiviteter
- Foreningens øverste organ er en generalforsamling eller et repræsentantskab, som kan ændre vedtægterne og udøve ejerbeføjelser, hvis foreningen ejer noget
- Foreninger har en selvstændig ledelse, der er valgt af medlemmerne på en generalforsamling
- Foreningen behøver ikke at have nogen formue.
Kapitel
2
Fem forskellige typer foreninger
2
Det er foreningens formål og faktiske aktivitet, som afgør, om den skal registreres og i givet fald hvordan.
Der er følgende 5 former for foreninger:
- Almindelige foreninger
- Andelsboligforeninger
- Særlige foreninger
- Frivillige foreninger
- Foreninger med begrænset ansvar (F.M.B.A.) skal registreres med CVR-nummer.
2.1. Almindelige foreninger
En almindelig forening kaldes også en ikke-erhvervsdrivende forening. Det kan fx være en non-profit organisation eller en forening, som har et almennyttigt formål. Sådan en forening må ikke fremme medlemmernes økonomiske interesser gennem erhvervsdrift.
En almindelig forening har samme muligheder, rettigheder og pligter, som en person ville have. Medlemmerne betaler et kontingent, der bidrager til foreningens overordnede formål. Overskud anvendes til at fremme foreningens formål.
En almindelig forening skal registreres og have et CVR-nummer, når der er skatte/afgiftsmæssige pligter. Hvis der ingen pligter er, er det en frivillig forening.
Fakta om
Registrering og dokumentation af en almindelig forening
Når du registrerer en almindelig forening, skal du indberette følgende:
- Foreningens navn og adresse
- Branchekode
- Om foreningen skal registreres for skattemæssige pligter, fx moms. Kontingenter er ikke momspligtige
- Hvis foreningen har ansatte, skal den registreres for A-skat, AM-bidrag og ATP
- Foreningens regnskabsår
- Foreningens startdato.
- Dokumentation.
Vedtægter og bestyrelsesliste og referat hvoraf det fremgår, at foreningen er en almindelig forening skal vedlægges ved registrering.
2.2. Foreninger med begrænset ansvar
Foreninger med begrænset ansvar (F.M.B.A.) har karaktertræk fra den almindelige foreningsret. Der vil normalt være fri indtræden, og der betales et medlemskontingent til finansiering af foreningens aktiviteter.
2.3. Andelsboligforeninger
Andelsboligforeninger har pligt til at lade sig registrere, fordi de som udgangspunkt er selskabsskattepligtige
En andelsboligforening er en forening, der har til formål at erhverve, eje og drive en ejendom til beboelse for andelsboligforeningens medlemmer.
Den enkelte andelshaver ejer ikke sin bolig, men en anpart af foreningen, og har i den forbindelse fået brugsretten til en bolig.
Fakta om
Registrering og dokumentation af en andelsboligforening
Når du registrerer en andelsboligforening, skal du oplyse følgende:
- Andelsboligforeningens navn og adresse
- Om foreningen skal registreres for skattemæssige pligter, fx moms. Kontingenter er ikke momspligtige
- Hvis foreningen har ansatte, skal den registreres for A-skat, AM-bidrag og ATP
- Foreningens regnskabsår
- Foreningens startdato
- Dokumentation.
Vedtægter og bestyrelsesliste og referat hvoraf det fremgår, at foreningen er en andelsboligforening skal vedlægges ved registrering. Foreningen oprettes med selskabsskat, men som midlertidig ej skattepligtig. Andelsboligforeningen har selv pligt til at oplyse Skattestyrelsen om ændret aktivitet, der medfører skattepligt.
- Læs også 'Regnskabsvejledning for andelsboligforeninger'
- Læs om anvendelse af årsregnskabslovens principper i andelsboligforeninger
2.4. Særlige foreninger
En særlig forening er fx en indkøbsforening, en andelsforening, legat, stiftelse eller en brugsforening.
Særlige foreninger skal typisk registreres, selv om de ikke har ikke generelt pligt til at lade sig registrere. Men hvis de fx skal importere varer eller har skatte/afgiftsmæssige pligter, skal de registreres og have et CVR-nummer.
Indkøbsforeninger
Indkøbsforeninger har til formål at indkøbe, fremskaffe eller fremstille varer eller levere tjenesteydelser til medlemmernes forbrug. Indkøbsforeninger er efter Skatteforvaltningens vurdering omfattet af selskabsskatteloven.
Indkøbsforeninger skal registreres for skatte/afgiftsmæssige pligter, hvis det er med økonomisk overskud for øje.
Andelsforeninger
Andelsforeninger ses især i landbrugssektoren, fx som slagterier, mejerier og lignende. Formålet med dem er at fremme medlemmernes interesser i form af samhandel.
Bortset fra almindelig forrentning af den indskudte kapital skal overskuddet enten fordeles mellem medlemmerne i forhold til deres andel af omsætning eller blive stående i virksomheden.
Andelsforeninger skal registreres.
Andelsforeninger med boligudlejning, som alene skal bruge et CVR nummer til tinglysning kan ikke opnå dette. Skattestyrelsen har afgjort, at en andelsforening i skattemæssig henseende ikke er en andelsforening i medfør af Selskabsskattelovens §1, stk.1, nr. 3.
Til brug for tinglysning kan disse andelsforeninger bede om en bekræftelse hos Erhvervsstyrelsen, og herefter kan tinglysning opnås.
Legater og stiftelser
Legater og stiftelser er specielle virksomhedsformer, hvor formålet er at støtte konkrete formål.
Legater og stiftelser skal registreres.
Brugsforening
En brugsforening er en særlig forening, hvor formålet er at sikre medlemmerne billige varer gennem fælles indkøb. Overskuddet af foreningen fordeles ofte til medlemmerne i form af dividende.
Brugsforeninger skal registreres.
Fakta om
Registrering og dokumentation af en særlig forening
Når du registrer en særlig forening skal du oplyse følgende:
- Foreningens navn og adresse
- Vedtægter og bestyrelsesliste
- Om foreningen overtager hele eller dele af en anden virksomheds aktiver (fx varelager, maskiner, andre driftsmidler eller bygninger)
- Om foreningen skal registreres for skattemæssige pligter, fx moms. Kontingenter er ikke momspligtige, men hvis foreningen har ansatte, skal den registreres for moms, A-skat, ATP og AM-bidrag mv.
- Om foreningen skal registreres for lønsumsafgift
- Foreningens regnskabsår
- Foreningens startdato
- Herudover skal foreningen muligvis registreres for selskabsskat.
Vedtægter og bestyrelsesliste skal vedlægges ved registrering.
2.5. Frivillige foreninger
En frivillig forening kan have mange forskellige formål, det kan fx være en grundejerforening, en idrætsforening, en almennyttig boligforening, ejerforening, kulturel forening eller lignende.
Frivillige foreninger er ikke forpligtet til at have et CVR-nummer, og de har heller ikke som udgangspunkt nogen afgifts- eller oplysningspligt over for det offentlige. Hvis foreningen modtager tilskud eller vil søge tilskud fra kommunen eller en anden offentlig myndighed, skal den have CVR-nummer og en Nemkonto.
Registreringen af en frivillig forening sker via Virk, og Skattestyrelsen godkender automatisk registreringen af den frivillige forening. Når Skattestyrelsen har godkendt den frivillige forening, sender de en besked til foreningens digitale postkasse, om at beviset kan hentes på skat.dk.
En frivillig forening skal forny sin registrering hvert 3. år via Virk. Det er gratis at registrere og forny en frivillig forening.
Fakta om
For at få tildelt et CVR-nummer skal du oplyse følgende:
- Foreningens navn
- Adresse
- E-mailadresse.