Omgørelse og tilbagetrækning af årsrapporter

Når en årsrapport er indberettet til Erhvervsstyrelsen, offentliggøres årsrapporten som hovedregel straks. En årsrapport kan under visse betingelser omgøres men kan, som udgangspunkt, ikke tilbagetrækkes fra offentliggørelse.

  • Opdateret 23. oktober 2024

Omgørelse

En omgørelse af årsrapporten betyder, at en ny og ændret udgave af årsrapporten indberettes.

I situationer, hvor der er foretaget en omgørelse, vil den tidligere offentliggjorte årsrapport, som udgangspunkt, altid være offentligt tilgængelig sammen med den omgjorte. I forbindelse med indberetning af den omgjorte årsrapport vil der skulle udfyldes en redegørelse for omgørelsen. Denne redegørelse vil være offentligt tilgængelig sammen med den omgjorte årsrapport.

Udgangspunktet er, at en årsrapport, som er offentliggjort, ikke kan omgøres ved en ny årsrapport. En omgørelse kan dog tillades under visse betingelser.

Betingelser for omgørelse

En årsrapport, som er offentliggjort, kan omgøres, hvis offentliggørelse af den nye årsrapport er i regnskabsbrugernes interesse som en nødvendig rettelse af væsentlige eller åbenbare fejl eller som berigtigelse af ulovlige forhold.

Omgørelse af årsrapporten kan dog ikke tillades, hvis den nye årsrapport indeholder nye oplysninger om, at årsregnskabet for det kommende regnskabsår ikke skal revideres, jf. årsregnskabslovens § 10 a.

En årsrapport kan omgøres frem til udløbet af det efterfølgende regnskabsår. En omgjort årsrapport, der modtages efter udløbet af det følgende regnskabsår, kan derfor ikke offentliggøres.


Vejledning
Omgørelse af en årsrapport skal foretages på Virk.dk

Læs eventuelt mere i nedenstående vejledning, afsnit 2.7, om omgørelse af årsrapporter.
 

Når en årsrapport er indberettet til Erhvervsstyrelsen offentliggøres årsrapporten som hovedregel straks, og årsrapporten kan, som udgangspunkt, ikke tilbagetrækkes fra offentliggørelse.

Når en årsrapport indberettes og dermed offentliggøres, bør det også kunne være regnskabsbrugers forventning, at årsrapporten er endelig og gældende. Styrelsen modtager imidlertid jævnligt anmodninger om tilbagetrækning af offentliggjorte årsrapporter fra virksomheder og rådgivere.

Det er styrelsens praksis, at tilbagetrækning af årsrapporten kun kan forekomme i yderst sjældne tilfælde, da regnskabsbruger skal kunne have tillid til, at den indberettede årsrapport er den rigtige.

Tilbagetrækning kan derfor i udgangspunktet alene ske, hvis årsrapporten indeholder personfølsomme oplysninger.

Hvis en årsrapport tilbagetrækkes fra offentliggørelse, vil det fremgå på CVR.dk, at årsrapporten er trukket tilbage, ligesom det vil fremgå, at tilbagetrækningen er foretaget efter anmodning fra ledelsen. Dette gør det gennemsigtigt overfor regnskabsbruger, at tilbagetrækningen af årsrapporten har fundet sted.

I de tilfælde, hvor årsrapporten ikke opfylder betingelserne for tilbagetrækning, vil virksomheden blive henvist til i stedet at foretage en omgørelse, såfremt betingelserne for omgørelse er opfyldt.

Alternativt må virksomheden rette op på forholdet i forbindelse med indberetningen af årsrapporten for det kommende regnskabsår.