Instrument til teknisk støtte til reformgennemførelse (TSI)

EU's instrument til teknisk støtte til reformgennemførelse (TSI) løber fra 2021-2027 og skal styrke EU-landenes kapacitet til offentlige reformer.

  • Opdateret 11. september 2024

EU's instrument til teknisk støtte til reformgennemførelse (Technical Support Instrument, TSI) løber fra 2021-2027 og er overordnet en videreførelse af det tidligere støtteprogram for strukturreformer (SRSP). Instrumentet har til formål at styrke EU-landenes kapacitet til at gennemføre institutionelle, administrative og vækstfremmende reformer. Der gives støtte til offentlige myndigheder, og midler fra støtteordningen kan anvendes inden for en række forskellige områder. Støtteberettigede projekter kan bl.a. vedrøre kapacitet og effektivitet af den offentlige administration, modernisering af offentlig budgetstyring, reform af skatteadministration, digital økonomi, klima og energi, uddannelsesreformer, håndtering af misligholdte lån, sundhedsreform mv. Det gælder dog samtidig, at støtte alene kan opnås til ”teknisk bistand”, dvs. en række aktiviteter som indebærer, at der indhentes ekstern rådgivning og lignende.

Der forventes afsat 864 mio. euro (2018-priser) til programmet i perioden 2021-2027. Erhvervsministeriet er nationalt kontaktpunkt for støtteprogrammet, som administreres af EU-Kommissionens Generaldirektoratet for Strukturreformstøtte (DG REFORM). Man kan læse mere om instrumentet på Kommissionens hjemmeside om TSI.

Den årlige ansøgningsrunde for 2025 blev officielt lanceret i april 2025. EU-Kommissionen lancerer igen i år en række flagskibsinitiativer, dvs. projekter, der er delvist definerede på forhånd, og som ansøgere kan vælge at søge om. Ligesom tidligere vil der desuden være mulighed for at søge om indsatser på andre områder samt indgå i projekter med deltagelse af myndigheder fra andre lande.

Danske myndigheder med interesse i at ansøge om midler fra støtteordningen skal have indsendt en ansøgning senest fredag den 4. oktober 2024. Efter ansøgningerne er modtaget foretages der en tværministeriel national prioritering af ansøgningerne, som skal sendes til EU-Kommissionen senest 31. oktober 2024. Herefter bliver ansøgningerne bedømt og evt. udvalgt til tildeling af støtte af DG REFORM.

Den nationale prioritering tager afsæt i en helhedsbedømmelse af de enkelte modtagende projekter i forhold til fire overordnede principper:

1. Projektet skal understøtte regeringens prioriteter.

2. Projektets forventede gennemslagskraft og bredde. Projektet skal om muligt indeholde et måltal for projektets forventede effekt på det opstillede mål eller beskrive en klar effektkæde over, hvordan projektet bidrager til målet. Der vil derudover blive lagt vægt på, om projektets resultater kan blive delt og overført på tværs af andre myndigheder.

3. Projektet skal have en enkel organisering og klar rollefordeling mellem projektejer og tiltænkte samarbejdspartnere.

4. Projektets budgetbehov. Der vil blive lagt vægt på, om projektet forventes at blive gearet yderligere med finansiering fra projektejeren eller eksterne samarbejdspartnere.

Praktik ift. indsendelse af ansøgning

Ansøgningerne skal sendes via EU Funding and Tenders Portal senest fredag den 4. oktober 2024.

Det er forventningen, at det bliver muligt at sende ansøgninger via portalen fra den 30. september 2024.

DG REFORM har udarbejdet skabeloner for ansøgningerne, som med fordel kan bruges, inden man sender den endelige ansøgning via Funding and Tenders Portal. Skabelonerne kan findes her:

Kontakt os