Kvanteteknologier er revolutionerende, men også komplekse at forstå. Hvordan kan virksomheder bruge kvanteteknologi, hvordan kan det skabe værdi, og hvilke typer problemer kan teknologierne løse? Spørgsmål som disse har dannet rammen for udarbejdelsen af Danmarks første use case-katalog for kvanteteknolog, som Erhvervsstyrelsen har udarbejdet i samarbejde med Danish Quantum Community.
En ramme for forståelse af kvanteteknologi
Kataloget illustrerer kvanteteknologiens kommercielle potentiale i sektorer som life science, logistik, forsvar og telekommunikation gennem 16 use-cases, hvor virksomheder og slutbrugere samarbejder om at bringe teknologierne tættere på kommercialisering.
Formålet har været at tydeliggøre anvendelsesmulighederne, der for mange kan være abstrakte at forstå, og på den måde bidrage til at fremskynde optaget af kvanteteknologi blandt danske slutbrugere. Kataloget udgør således en ramme til at forstå, hvordan kvanteteknologi kan transformere industrier og åbne op for nye værdiskabende muligheder for vores virksomheder og samfund.
De 16 cases i kataloget er inddelt i tre kapitler baseret på tre centrale kvanteteknologier:
Quantum sensing: Avancerede sensorer, der kan måle fx tyngdekraft, tryk eller magnetfelter med en præcision, som hidtil ikke har været mulig.
Quantum communications: Muliggør kryptering, der ikke kan hackes, og som dermed kan sikre data i fremtidens digitale samfund.
Quantum computing: Et helt ny beregningsparadigme med potentiale til at løse visse problemer, som traditionelle computere aldrig vil kunne håndtere.
Kataloget er udarbejdet som led i Erhvervsstyrelsens arbejde med implementering af regeringens erhvervsrettede kvantestrategi fra 2023.
Publikationen markerer en milepæl i arbejdet med at bringe kvanteteknologi fra laboratorierne og ud i den virkelig verden - én af de centrale ambitioner i kvantestrategien.