”Mit job kræver, at jeg tænker i kreative løsninger. Kan jeg få systemet til at gå ned?”

Caroline er testansvarlig i Erhvervsstyrelsen. Hun laver en 360 graders kvalitetssikring af de systemer, hun er ansvarlig for. Det indebærer mere kreative løsninger, end man måske skulle tro, når hun skal teste systemet på alle tænkelige måder.

  • Opdateret 15. august 2024

Caroline kommer med en kandidatuddannelse i informationsteknologi fra Aalborg Universitet. Men det lå ikke umiddelbart i kortene, at det var den teknologiske del af uddannelsen, der skulle ende med at blive hendes vej ind i det første job. Først var det drømmen om kommunikation og de digitale medier, der trak i hende. Men det at være med til at bygge IT-systemer trak endnu mere.

”Jeg tænker kreativt, og det er brugbart i IT-design, hvor de mindste detaljer kan være megavigtige. Det er så spændende at tage design med ud til brugerne og se deres interaktion med det. Også selvom man nogle gange må starte helt forfra. For det kan godt være, du synes, det er smart, men dine brugere kan ikke finde ud af at bruge det. At arbejde med det på studiet fik mine øjne op for, hvorfor IT-udvikling er både spændende og vigtigt”.

En del af noget større

Det var også det faglige, Caroline havde fokus på, da hun skulle søge sit første job. Især kombinationen af det tekniske og arkitektoniske samt brugerperspektivet var for hende et interessant område. Som testsansvarlig for bl.a. Blanketmotoren er det netop det, hun får lov til at dykke ned i:

”Når jeg tester det, vores leverandører har udviklet, skal jeg udfordre det. Kan jeg få systemet til at gå ned? Sende en tom blanket afsted? Eller uploade 50 filer på én gang? Jeg skal finde eventuelle fejl, så brugerne ikke støder på dem. Men det handler ikke kun om, om det virker rent teknisk. Det handler også om at teste systemet i en større sammenhæng, og det er her de kreative evner kommer i spil sammen med min domæneviden om brugerne, arbejdsprocesser og systemernes sammenhæng”.

Det er især vigtigt at kunne teste et system fra flere forskellige brugerperspektiver, når man arbejder med systemer, der berører mange. Det er tilfældet med Blanketmotoren, hvor mere end 30 myndigheder har oprettet digitale selvbetjeningsløsninger til borgere og virksomheder i hele landet.

”Man er en del af noget, der betyder noget for mange. Det er en af de ting, jeg synes, er rigtig spændende her.”

Det, der før var sort snak, giver pludselig mening

Som helt nyuddannet er det Carolines oplevelse, at studiet er fortsat ind i jobbet. Der var en stejl læringskurve, der byggede ovenpå hendes kompetencer fra studiet.

”Det sværeste har været, at det er et nyt repertoire. Jeg var blevet advaret om, at der ville være mange forkortelser. Det var sandt.”

Men med en onboarding, hvor der har været masser af plads til at være ny og stille spørgsmål, er det nu en helt anden situation. Tre måneder inde i ansættelsen, stod Caroline nemlig med en kollega og snakkede, hvor det pludselig gik det op for hende:

”Den sorte snak giver pludselig mening! Man skal lige minde sig selv om, at der er en masse udvikling. Og det er dejligt, at man kan mærke, at der sker noget!”

Frihed til at forme stillingen ud fra interesser og kompetencer

En ting, der har overrasket Caroline, er, at hun har stor indflydelse på sine arbejdsopgaver. Med et arbejde inden for IT havde hun nemlig frygtet, at arbejdsområderne var meget opdelt i kasser.

”Jeg har fundet ud af, at der er ret meget plads til at forme min stilling efter interesse og kompetencer. Bare for nyligt opstod der en mulighed for at hjælpe med tekstforfatning. Jeg elsker at nørde sprog, så det var et kæmpe plus for mig.”

Variationen i arbejdsopgaverne som tester er stor. Der er plads til at nørde det tekniske, men Caroline har også masser af mulighed for at gøre brug af sin viden om brugerperspektiver, hun tager med sig fra sin uddannelse. 

Caroline Bo Ballhausen, Testansvarlig

Caroline Bo Ballhausen har været ansat i Erhvervsstyrelsen siden 2024. Til daglig er hun testansvarlig for bl.a. Blanketmotoren.