EU-fondene støtter projekter i virksomheder, der er med til at udvikle Danmark. Men for at virksomhederne kan modtage støtten, er der en række love, regler og krav, de skal leve op til. Det er dem, Mikkel til daglig er med til at oversætte:
”Jeg kan godt lide snitfladen mellem jura og politik. At vi skal finde det gode samspil, hvor det hele går op i en højere enhed. Og så kan jeg bidrage til samfundsgevinster som f.eks. grøn omstilling. Det, synes jeg, er rigtig spændende.”
På den anden side af love, regler og krav står virksomhederne. Dem, der skal søge om tilskuddene til at understøtte projekter i Danmark. Derfor handler det også om at gøre det så attraktivt og nemt som muligt for virksomhederne at søge om. Det er en fin balancegang:
”Jeg kan rigtig godt lide en kompleks problemstilling: Hvordan finder vi den bedste holdbare løsning for virksomhederne? Jeg kan godt lide ikke at kende svaret på forhånd - at jeg skal grave lidt efter det.”
Svaret findes i teamet
I det daglige hjælper Mikkel blandt andet sine kolleger, sagsbehandlerne i styrelsen, med at få oversat det juridiske sprog samt lave konkrete vurderinger af, hvorvidt virksomhederne lever op til gældende krav og regler:
”Jeg hjælper andre med at forstå juraen. Så jeg får en del mails i løbet af en dag.”
Det kan være komplekse problemstillinger, Mikkel sidder med, og ofte vil der være tale om vurderinger. Derfor er han også meget glad for, at han sidder i et team, hvor der er stor faglig interesse:
”Vi diskuterer mange ting. Det hænder, at vi har læst to forskellige udlægninger af sagen og derfor lavet forskellige vurderinger. Men der handler det om at se på historikken og finde den bedste løsning for os og virksomhederne."
Et komplekst landskab at være ekspert i
At det lige skulle være EU-ret, Mikkel skulle ende med at arbejde med, var ikke helt tilfældigt:
”Jeg har altid været interesseret i EU-retten. Jeg tror, at mange vil være overraskede over, hvor meget af vores lovgivning, der faktisk kommer fra EU. Nu sidder jeg med noget, der har berøringsflader ud i både det danske og europæiske politiske liv og erhvervslivet. Det er spændende at få et dybere indblik i.”
Heldigvis er det netop også de mange mails, vurderinger og diskussioner i teamet, der er med til at udvikle en ekspert som Mikkel:
”Du bliver bedre jo flere spørgsmål, du skal besvare. For hvert spørgsmål lærer man mere og mere om aktørlandskabet og systemet. Og det er tilfredsstillende!”
Mikkel Bødker, Erhvervsjurist
Mikkel Bødker Dideriksen har været ansat i Erhvervsstyrelsen siden 2022. Til daglig sidder han på kontoret i Silkeborg, hvor han arbejder særligt med udbud, statsstøtte, GDPR, EU-ret og forvaltningsret.