Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.
Nyhed30.04.2014

IVS'erne er kommet fornuftigt fra start

Der er nu godt 1.500 iværksætterselskaber i Danmark, og de fleste er stiftet med lidt kapital på kistebunden. De nye tal viser, at IVS'erne er kommet godt fra start.

Siden 1. januar har det været muligt at stifte et iværksætterselskab, IVS, i Danmark. Ideen bag de nye selskaber er, at det skal være nemmere at etablere en virksomhed i selskabsform. Ved udgangen af april er der registreret godt 1.500 IVS'er. I samme tidsrum er der registreret næsten 6.000 ApS'er og godt 11.500 enkeltmandsvirksomheder. Kontorchef i Erhvervsstyrelsen Lars Bunch vurderer på baggrund af disse tal, at de nye IVS'er er kommet godt fra start.

Det virker som om, det er en passende andel af de nye virksomheder, der vælger at starte op som et iværksætterselskab. Det har været vigtigt for os at få informeret forståeligt og grundigt om den nye selskabsform - både om fordelene og om kravene til at drive virksomhed i selskabsform. Et IVS passer til nogen men ikke til alle. Målet er jo, at virksomhedsejere og iværksættere i Danmark skal have en palet af muligheder, så de kan vælge den virksomhedsform, som passer bedst til netop deres virksomheds behov og formåen,# forklarer han.

Lav selskabskapital og opsparing i selskabet

Et IVS er en særlig type anpartsselskab, der opbygger sin selskabskapital ved at spare op af virksomhedens overskud. Ejeren af et IVS hæfter ikke for selskabets drift med sin personlige formue. Til gengæld er selskabet underlagt mange af de regler, som gælder for anpartsselskaber, bl.a. skal der aflægges årsrapport efter årsregnskabsloven. Man kan stifte et IVS med en selskabskapital på mellem 1 krone og 49.999 kroner. Omkring en tredjedel af de IVS'er, der er stiftet indtil nu, har den lavest mulige selskabskapital på en krone, mens to ud af tre har valgt at starte med lidt mere på kistebunden. Den gennemsnitlige selskabskapital ligger omkring 3.000 kroner.

Vi har altså ikke fået en bølge af nystartede 1-krone selskaber, som det ellers har været bekymringen nogle steder i erhvervslivet. Når vi kigger på tallene samlet, synes vi, det ser ud som om, IVS'erne er kommet rigtig fornuftigt fra start," siger Lars Bunch.

Læs mere om iværksætterselskaber her