Hvad er NemHandel?

NemHandel er en offentligt udviklet teknologi, der gør det nemt og sikkert at sende fakturaer og andre elektroniske dokumenter til kunder og offentlige myndigheder. 

  • Opdateret 23. april 2019

Mange virksomheder har med NemHandel fået en lettere hverdag med mindre papir og hurtigere forretningsgange. Med NemHandel kan man fx sende fakturaer direkte fra sin egen computer til kundens økonomisystem. På den måde bliver fakturering ligeså let som at sende en e-mail.

Gratis NemHandel eller betalingsløsning

Du kan sende NemHandelfaktura på 4 måder:

  1. Indtastningsløsninger - fx Fakturablanketten på Virk
  2. NemHandel-programmer til økonomisystem - fx NemHandelsprogrammet (kun OIOUBL)
  3. Via en serviceleverandør - hvis du ikke selv ønsker at stå for den tekniske del.
  4. Direkte fra virksomhedens eget økonomi- og fakturasystem - hvis du ønsker en fuldt integreret løsning.

NemHandel består af 3 elementer

Virksomheder, der handler med det offentlige, skal understøtte standarderne i NemHandel (OIOUBL eller PEPPOL).

OIORASP er en infrastruktur baseret på åbne standarder, som gør det muligt at udveksle e-handelsdokumenter sikkert og pålideligt via internettet.

OIOUBL er et format for elektronisk regning, som giver mulighed for at digitalisere hele forretningsprocessen fra varekatalog og ordre til faktura.

I NemHandelsregisteret over brugere og serviceudbydere kan du se, hvem der kan modtage og sende forskellige e-handelsdokumenter.

Når du registrerer dig som modtager i NemHandelsregisteret første gang, bliver du bedt om at acceptere betingelserne for brug af NemHandel. Du skal acceptere betingelserne, før du kan foretage dine registreringer.

PEPPOL - den europæiske standard

Fra den 18. april 2019 kan statslige myndigheder modtage e-fakturaer i overensstemmelse med den europæiske standard. Fra den 18. april 2020 kan alle offentlige myndigheder modtage dem.

Den europæiske standard for e-faktura er i Danmark implementeret som PEPPOL e-fakturaer. PEPPOL bliver integreret ind i NemHandel og består både af dokumentspecifikationer, som overholder den europæiske standard, og af et europæisk netværk til forsendelse af de elektroniske transaktionsdokumenter.

Virksomheder kan fra den 18. april 2020 vælge at gå helt over til den danske implementering af PEPPOL og fortsat overholde alle lovkrav, når de handler med deres offentlige kunder.

PEPPOL e-fakturaer og PEPPOL-netværket kan også anvendes, når virksomhederne handler med hinanden (B2B) og ikke kun i handlen med det offentlige (B2G).

Læs mere om PEPPOL

NemHandel Support

Virksomheder, der har spørgsmål til NemHandel, er velkomne til at kontakte os.