Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.

Hjælp til it-udviklere

Skal du som it-udvikler tilpasse dine systemer til standarderne i Nemhandel, kan du finde hjælp her.

Bekendtgørelserne om elektronisk afregning til offentlige myndigheder betyder, at leverandører og offentlige myndigheder skal overholde standarderne i NemHandel. Standarderne gennemgås her, og der henvises til relevante websider, hvor du kan finde yderligere information.

Serviceorienteret infrastruktur (OIOSI)

I NemHandel bruges en Serviceorienteret Infrastruktur (OIOSI) til at håndtere udvekslingen af elektroniske regninger og andre e-handelsdokumenter. Den består af 3 elementer:

  1. Et NemHandels-register over brugere og serviceudbydere og deres endepunkter med tilhørende adresseringsmekanisme. 
     
  2. En webserviceprofil (OIORASP) – som er en såkaldt interoperabilitetsprofil. Profilen er en samling af webservicestandarder med udgangspunkt i specifikke forretningsmæssige krav til sikkerhed og pålidelighed. Profilen benytter sig af både HTTP og SMTP i transportlaget. 
     
  3. En PKI-certifikatinfrastruktur baseret på OCES (Offentligt Certifikat til Elektronisk Service). Du skal bruge en medarbejdersignatur til at oprette dig i NemHandels-registret og et såkaldt funktionscertifikat til at kryptere dokumenterne, når du afsender. 

Toolkits og referenceimplementation

Digitaliseringsstyrelsen stiller et software-toolkit og en referenceimplementation af en klient til rådighed, for at hjælpe med implementeringen af standarderne i de forskellige forretningssystemer. Software-toolkitet findes både til Java og .NET.

Læs mere om RASP Java

Læs mere om RASP .Net

Læs mere om Referenceklienten

Specifikationerne på OIORASP fremgår af bilag 3 i Bekendtgørelsen. Det er frivilligt for de offentlige myndigheder, om de vil understøtte modtagelse og afsendelse via SMTP, hvorimod modtagelse og afsendelse via HTTP er obligatorisk.

Vi anbefaler, at du tilmelder dig NemHandelgrupperne på Digitaliser.dk for at holde dig opdateret om fejlrettelser og nye versioner af de nævnte komponenter.

Tilmeld dig NemHandelgrupperne på Digitaliser.dk

Et samlet overblik

Få en samlet gennemgang af standarderne og komponenterne i NemHandel i den tekniske introduktion til NemHandel.

Læs mere på Digitaliser.dk

Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at der ved implementering af standarden tages udgangspunkt i det uddybende materiale, som ligger på OIOUBL.info.

Læs mere på OIOUBL.info

Vi anbefaler ligeledes, at du tilmelder dig OIOUBL-gruppen på Digitaliser.dk for at holde dig opdateret om fejlrettelser, vejledninger og værktøjer til OIOUBL.

Læs mere om OIOUBL-gruppen på digitaliser.dk

Stil spørgsmål og diskutér erfaringer

På Digitaliser.dk er det muligt at stille spørgsmål samt dele og diskutere erfaringer om implementering af software-toolkitet, referenceklient og standarderne i Nemhandel med andre udviklere.

Driftsinformation

Driftsstatus

I gruppen NemHandel på digitaliser.dk kan du se driftstatus der viser tilgængeligheden af NemHandelsregistret, fx om virksomheder og myndigheder kan lave opslag i registret.

Gå til digitaliser.dk