1. pakke anbefalinger: Adgang til finansiering og dokumentation af bæredygtighed

Grønt Iværksætterpanel lancerer løbende henover 2022 deres anbefalinger til regeringen. Her kan du læse den 1. pakke anbefalinger om grønne iværksætteres adgang til finansiering og dokumentation af bæredygtighed.

  • Opdateret 8. juli 2022
Logo for Grønt Iværksætterpanel

Adgangen til finansiering styrkes, og at det skal være lettere at dokumentere positiv klimapåvirkning. Sådan er hovedbudskaberne i panelets første tre anbefalinger, der skal afhjælpe de grønne iværksætteres udfordringer.

Adgang til finansiering

Grønt Iværksætterpanel anbefaler, at:

  • Der indføres en 1:3 matchfinansieringsordning, der matcher private investeringer i grønne iværksættere med et statsligt lån svarende til tre gange investeringens størrelse. Finansieringsrammen bør bestå af en tabsramme samt en statsgaranteret låneramme.
  • Ordningen målrettes iværksættere med nye teknologier, der har et væsentligt potentiale for at bidrage til Co2 besparelser, og der skal opstilles klare, gennemsigtige krav for hvilke virksomheder, der har adgang til ordningen.

Matchfinansieringen vil gøre det mere attraktivt for private investorer at investere risikovillig kapital i grønne iværksættere. Ordningen kan hente inspiration fra Vækstfondens tidligere matchordning målrettet iværksættere ramt af COVID-19 krisen, som udløb i april 2021.

For at tilpasse den nye ordning til risikofulde og langsigtede grønne investeringer, bør den tilbyde tilstrækkeligt høje lånebeløb (fx op mod 20 mio. kr. hvor iværksætteren selv rejser de 5 mio. kr.), og adgangskrav bør bl.a. være baseret på teknologiens modenhed i en kombination med virksomhedens alder. Det skal desuden sikres, at låneomkostningerne ikke bliver for høje. Grønt Iværksætterpanel bidrager gerne til drøftelser om den konkrete udformning af ordningen, herunder adgangskriterier, vilkår, tabsramme mv.

Grønt Iværksætterpanel anbefaler, at der skabes særligt gunstige vilkår for grønne iværksætteres adgang til tilskud (”blød kapital”) fra de offentlige støtteordninger. De offentlige støtteordninger bør tilgodese iværksættere i de tidlige virksomhedsfaser, hvis projekter har et særligt potentiale for at bidrage med miljø og/eller klimaforbedringer, eksempelvis med fokus på virksomheder inden for fødevaresektoren, energisektoren og byggesektoren. De særligt gunstige vilkår for de grønne iværksættere bør omfatte:

  • Mulighed for at opnå større tilskud, hvilket kan kræve en omprioritering af eksisterende midler i de offentlige tilskudsordninger, så midlerne i højere grad prioriteres særlige indsatsområder inden for grønne teknologier.
  • Nedsat medfinansieringsprocent for tilskudsmodtageren, så det bliver mere attraktivt for virksomheder, der har et langsigtet behov for innovations og udviklingsfinansiering, at ansøge om tilskud.

Grønt Iværksætterpanel anbefaler desuden, at det afsøges, om der er yderligere vilkår i de offentlige tilskudsordninger, der kan justeres til fordel for grønne iværksættere. De kan omfatte:

  • Up front-udbetaling af midler frem for bagudrettede udbetalinger af tilskud fra de offentlige støtteordninger.
  • Større fleksibilitet hvad angår indkøb af udstyr, der har et kommercialiseringspotentiale efter projekternes udløb.
  • Lempe de økonomiske adgangskrav samt hæve aldersgrænsen for iværksættere, der kan søge tilskud.

Dokumentation af bæredygtighed

Grønt Iværksætterpanel anbefaler, at:

  • Der gives tilskud til grønne iværksættere, så de kan få hjælp til at dokumentere deres produkters positive miljø og klimaeffekter til investorer såvel som til markedet. Der kan konkret ydes tilskud til at opnå relevant klimacertificering og mærkning eller til indkøb af ekspertbistand til at opgøre produkters Co2-besparende potentiale (avoided emissions) i dialogen med investorer. Tilskuddet bør dække 75 % af iværksætternes omkostninger.

Det skal sikres at iværksættere, som endnu ikke har et produkt på markedet og endnu ikke kan dokumentere deres grønne bidrag, har adgang til tilskudsordninger, der understøtter dokumentation af bæredygtighed, på lige fod med etablerede virksomheder. Derudover kan der være behov for en indsats for at udbrede kendskabet til ordningen blandt iværksætterne.

Spørgsmål til sekretariatet

Grønt Iværksætterpanel betjenes af et sekretariat forankret i Erhvervsstyrelsen.