Forsyningspligten af taletelefoni er udmøntet teknologineutralt

Når Teleloven stiller krav om forsyningspligt, så overlades metodefriheden til udbyderne på markedet, der i stedet for traditionel fastnettelefoni fx kan levere bredbånds- eller mobiltelefoni. 

  • Opdateret 7. juli 2022

Danmark er i henhold til Forsyningspligtdirektivet forpligtet til at sikre, at alle forbrugere og virksomheder har adgang til et minimum af basale teletjenester på rimelige vilkår og til rimelige priser. Forsyningspligten betyder, at man overalt i Danmark kan få en telefonforbindelse.

Krav går på kvalitet – og ikke teknologi

Forsyningspligten er i BEK nr 482 af 20/05/2016 udmøntet teknologineutralt, idet bekendtgørelsen fastsætter en række minimumskrav til kvaliteten af tale-telefoni (§ 5 stk.1), men ikke fastsætter, hvilken form for teknologi, der skal anvendes. Udbyderen kan således opfylde forpligtelsen enten ved at levere traditionel fastnettelefoni eller fx vha. bredbåndstelefoni eller mobiltelefoni, og er dermed ikke forpligtet til at grave dyr infrastruktur til hver enkelt husstand, hvis der i stedet er et velfungerende mobilnet, der kan levere til kunden.

Reguleringen forholder sig dermed til formålet med Teleloven, nemlig ”at fremme et velfungerende og innovationspræget marked for elektroniske kommunikationsnet og -tjenester til gavn for slutbrugerne”, og at slutbrugernes sikres adgang til teletjenester ved at anvende teknologineutrale krav. Ved at overlade en metodefrihed til udbyderen i markedet, åbnes der for muligheden for at markedet, hvis det vurderes bedre og billigere og dermed rentabelt, kan anvende nye digitale teknologiske muligheder, der samtidig vil være til gavn for forbrugerne og samfundet.

Ansvarligt ministerium: Energi, - og Forsynings- og Klimaministeriet