Spring navigation over
Indhold start

Erhvervsstyrelsen har lukket mellem jul og nytår fra den 23. december 2014 til og med fredag den 2. januar

Danske iværksætterinitiativer nomineret til EU-pris

2 danske kandidater er nu nomineret til EU priskonkurrencen European Enterprise Awards. Bag konkurrencen står EU kommissionen. Konkurrencen er for regionale og lokale myndigheder, der fremmer iværksætteri. Vinderne udpeges i Budapest i maj 2011.

De 2 danske initiativer, der er nomineret inden for hver sin kategori, er:

 • Københavns Erhvervscenters Q-projekt ”Kom-i-gang camps for kvindelige iværksættere med anden etnisk baggrund end dansk” er nomineret i kategorien ”ansvarlig, inkluderende iværksætterånd”. Projektet er et forbilledligt eksempel på, at integrationsarbejde kan lykkes over for en gruppe, som er svær at få i tale. Over 300 kvinder deltog i projektets første runde, der sluttede april 2010. Her havde 24 deltagere startet egen virksomhed. Projektet støttes af Integrationsministeriet.
 • Mads Clausens Entrepreneur Park (MCEP) er nomineret i kategorien ”forbedring af erhvervsklimaet”. MCEP er et vækstcenter, hvor kreativitet og viden gror tæt på de nyeste teknologier. Her får iværksættere adgang til erhvervslokaler, rådgivning, forsk- ning, teknisk knowhow, forsøgsværksteder, produktion og serviceydelser. MCEP er base for ildsjæle, der søsætter projekter, der øger væksten i lokalområdet. På 5 år har MCEP huset 50 projekter. 46 er blevet til virksomheder, heraf er 9 vækstselskaber. MCEP samarbejder med Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter.

EU konkurrencen har været afholdt siden 2006. I 2011 overrækkes prisen den 24. maj i Budapest. Formålet med konkurrencen er:

 • at identificere og anerkende succesfulde aktiviteter, der støtter virksomheder og iværksættere
 • at dele eksempler på god politik og praksis for iværksættere
 • at sætte fokus på den rolle, som iværksættere spiller i samfundet
 • at opmuntre og inspirere potentielle iværksættere.

Den danske dommerkomité bestod af repræsentanter for Dansk Industri, Dansk Erhverv og Erhvervs- og Byggestyrelsen. Komiteen lagde vægt på originale projekter, som kan dokumentere resultater, der gavner samfundet og den lokale erhvervsservice.

Kontakt: Fuldmægtig Jes Lerche Ratzer på 35 46 60 72 eller rat@ebst.dk

Fakta:

Generelt om EU konkurrencen:

 • EU Kommissionen afholder hvert år priskonkurrencen European Enterprise Awards. Første gang var i 2006. Næste gang er i maj 2011 i Budapest, hvor alle nominerede kandidater inviteres til kåring af årets bedste europæiske projekter.
 • Priserne uddeles af en erfaren europæisk jury, der bl.a. består af en repræsentant for den akademiske verden, en erhvervsorganisation, EU-formandskabet, Kommissionens Generaldirektoratet for Erhvervspolitik samt Regionsudvalget.
 • Der uddeles priser til projekter i 5 kategorier – og en hovedpris. Hvert EU land kan indstille max to projekter i hver sin kategori. I år er de danske projekter indstillet i kategorierne: 1) Forbedring af erhvervsklimaet og 2) Ansvarlig inkluderende iværksætterånd.

Tidligere dansk vinder:

 • I 2007 vandt Vejle Erhvervsudvikling prisen i kategorien Iværksætterpionerer for et projekt, der fremmer iværksætterkultur blandt iværksættere af anden etnisk oprindelse.

Yderligere om årets danske kandidater:

 • Københavns Erhvervscenters Q-projekt ”Kom-i-gang camps for kvindelige iværksættere med anden etnisk baggrund end dansk”. Kontakt Erhvervschef Jakob Brandt, Københavns Erhvervscenter på 33 66 32 81 eller jak@okf.kk.dk
 • Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter ”Mads Clausens Entrepreneur Park”. Kontakt direktør Theiss Stenstrøm, TS build UP på 74 88 58 01 eller theiss@tsbu.dk

Mere om kategorierne i dette års konkurrence:

Kategorien ”Forbedring af erhvervsklimaet”. Her fokuseres på projekter, der vedrører ny politik på regionalt eller lokalt plan, der fremmer virksomhedsopstarter, forenkler lovgivning og administrative procedurer for virksomhederne og bidrager til gennemførelsen af princippet om at "tænke småt først" til gavn for SMV’er.

Kategorien ”Ansvarlig, inkluderende iværksætterånd”: Her fokuseres på regionale eller lokale foranstaltninger, der fremmer virksomhedens sociale ansvar og bæredygtig erhvervspraksis på social- og/eller miljøområdet. Denne kategori tjener også til anerkendelse af indsatsen for at fremme iværksætterånd blandt dårligt stillede grupper som arbejdsløse, handicappede eller etniske mindretal.