Spring navigation over
Indhold start

Mobildækning

Inden du vælger mobilabonnement bør du være opmærksom på teleselskabernes dækning i dit område. Der kan nemlig være forskel på dækningen i de enkelte net. Her kan du se, hvilke net de enkelte teleselskaber benytter samt teleselskabernes dækningskort.

Mobildækningen er et forhold, du skal være opmærksom på, når du vælger teleselskab og abonnement. Hvis der ikke er mobildækning der, hvor du befinder dig, kan du nemlig hverken foretage eller modtage opkald på din mobiltelefon.

Du bør derfor vælge et selskab, der benytter et mobilnet, der dækker der, hvor du typisk bruger din telefon.

Hvilke teleselskaber dækker hvor?

I Danmark er der fire teleselskaber, som har deres eget mobilnet; TDC, Telenor, Telia og 3. Her kan du se, hvor de enkelte mobilnet på dækker.

  • TDC's dækningskort viser både almindelig mobiltelefoni (GSM), 3G og TDC hotspot.
  • Telenor's dækningskort viser både almindelig mobiltelefoni (GSM), 3G og Turbo 3G både indendørs, udendøre og i biler.
  • Telia's dækningskort viser almindelig mobiltelefoni (GSM), Turbo 3G og Edge både indendørs og udendørs.
  • 3's dækningskort viser 3G dækning, udenfor 3's dækningsområde skifter mobilen automatisk over på TDC's almindelige mobilnet (GSM) uden ekstra omkostninger.

Mastedatabasen viser placeringen af antenner i landskabet. I modsætning til selskabernes dækningskort viser mastedatabasen dog ikke selve dækningen. Til gengæld kan mastedatabasen vise, hvor antennerne er placeret og på den måde give dig et fingerpeg om, hvilke mobilselskabers net, der dækker i dit område.

Udover at vise placeringen af de antenner, som allerede eksisterer i dag (på master, høje bygninger osv.), viser mastedatabasen også, hvor selskaberne planlægger at sætte antenner op inden for de næste to år.

Mobiltale og mobildata

Mobilnettene understøtter forskellige teknologier, som ikke er lige udbredte i nettene. Det betyder, at du kan opleve bedre dækning på GSM-nettet end på 3G- eller 4G-nettet.

Mens GSM-nettene altså har en dækningsfordel i den forstand, at de dækker en større geografisk del af Danmark, har 3G-nettene en fordel i forhold til mobildata, der kan transporteres hurtigere med 3G-teknologien.

Generelt er dækningen mere udbredt for taletjenester (altså almindelig telefoni) end for datatjenester.

Nogle mobiltelefoner er indstillet til primært at bruge mobiloperatørens 3G- eller 4G-net. Det er især tilfældet ved såkaldte smartphones, hvor flere af funktionerne i telefonen forudsætter adgang til mobildata.

Bedre adgang til mobildata med 800 MHz

I 2012 tildelte Erhvervsstyrelsen tilladelser til mobilselskaberne til at benytte frekvenser i 800 MHz-frekvensbåndet. Et af kravene i tilladelserne er, at selskaberne skal dække 207 postnumre med 10 Mbit/s mobilt bredbånd.

Her kan du se, hvilke postnumre, der er omfattet. I dette dokument (pdf) kan du bl.a. se en liste over omfattede postnumre.

Fire mobilnet - flere mobilselskaber

Selvom selskaberne mere eller mindre er landsdækkende, kan der være områder, hvor ét mobilnet dækker, mens et andet ikke gør. Manglende dækning omtales ofte som mobilhuller. Mobilhuller findes både på landet og i byer.

Du kan også læse om mobildækning på telebranchens hjemmeside (se under overskriften "Mobildækning og mobilhuller" fra 23. marts 2011). Mobilselskaberne foretager løbende store investeringer for at udvide dækningen i deres mobilnet. Mobilselskaberne oplyste i marts 2011, at de forventer at investere 5-6 mia. kr. i de kommende par år i udbygningen af nettene.

De mobilselskaber, der ikke selv har eget mobilnet, indgår aftaler med et af de fire selskaber om brug af deres mobilnet. I skemaet nedenfor kan du se, hvilke mobilselskaber der benytter hvilke mobilnet.

Mobilselskab knyttet til mobilnet
Mobilselskab Mobilnet
3 3
ACN Telia
Altibox TDC
Barablu Telenor
BiBoB Telenor
Call2All TDC
Call me Telia
CBB Mobil Telenor
Colour Mobile TDC
ComX Telenor
coop mobil TDC
Dansk Kabel TV TDC
Dansk Net TDC
DLG Tele TDC
DLG Tele Telia
evercall Telenor
Fullrate TDC
greentel Telia
happiimobil TDC
LEASY TDC
Lebara Mobile Telenor
LETtel TDC
Mtel TDC
NETTALK TDC
OiSTER 3
OK Mobil Telenor
One Mobile Telenor
OnFone TDC
Signafon TDC
Sydfyns Intranet Telia
TDC TDC
Telenor Telenor
Telia Telia
TELMORE TDC
Universal TDC
Unotel TDC
Waoo Mobil Telia
We Mobile TDC
Wupti mobil TDC